Pharmalife në listën e 1.7% kompanive më të suksesshme në Mal të Zi.

Me krenari njoftojmë partnerët dhe klientët tanë që kompania jonë këtë vit është rënditur në listën e 1.7% kompanive më solvete dhe më mirë të udhëhequra në Malit të Zi dhe kështu fitoi certifikatën e përsosmërisë së biznesit.

Kusht për këtë certifikatë është përcaktuar në bazë të 18 parametrave të rendimentit dhe të likuiditetit, statusin e kompanisë në aftësisnë paguese, borxhet, pezullimin e llogarisë dhe gjykimit, çka është metodologjia Europiane për llogaritjen e aftësisë paguese.

Ky konfirmim është një tregues i besueshëm i stabilitetit financiar dhe cilësinë e kompanisë, ofron prestigjin dhe përparësi në përzgjedhjen krahas kompanive konkurrente në vend dhe në tregun ndërkombëtare.

Pharmalife u themelua 2012 në Ulqin si një biznes i vogël familjar në fushën e shitjes me pakicë të ilaçeve dhe pajisjeve mjekësore me hapjen farmacisë Pharmalife ë qendër të Ulqinin. Sot Pharmalife është rritur në një zinxhir farmacive, importues të shtesave ushqimore dhe kozmetike në tregun e Malit të Zi dhe punëson deri në 18 punëtorë.

Pharmalife na listi od 1,7% najkvaltetnije vođenih crnogorskih firmi.

Ponosno obavjestavamo nase partnere i cijenjene kupce da se naša kompanija ove godine nalazi na listi od 1,7% najlikvidnijih i najkvaltetnije vođenih crnogorskih firmi i time stekli Sertifikat poslovne izvrsnosti.

Uslov za Sertifikat poslovne izvrsnosti se određuje na osnovu 18 parametara uspješnosti i likvidnosti, statusa solventnosti preduzeća, zaduženja, blokada računa i suđenja, prema evropskoj metodologiji izračunavanja boniteta.

Potvrda ovog tipa pouzdan je pokazatelj finansijske stabilnosti i kvaliteta rada firme, osigurava ugled i prednost u odabiru u odnosu na konkurentske firme na domaćem i inostranom tržišu.

Pharmalife je osnovana 2012 godine u Ulcinju kao mala porodična firma u domenu trgovine na malo lijekovima i medicinskim sredstvima otvaranjem Apoteke Pharmalife u Centru Ulcinja. Danas je Pharmalife stasao u lanac apoteka, uvoznik suplemenata i kozmetiike za tržste Crne Gore i zapošljava od 12 do 18 radnika.

Apoteka CTC

Danas je otvorena jos jedna apoteka  u lancu apoteka “Pharmalfe”.  Apoteka CTC sa nalazi na novom trznom centru CTC ( Cungu) u Ulcinju. Apoteka je otvorenog tipa i uradjena je postujuci standarde evrpskih apoteka. Kao i do sada ona je napravljena po standardima nase kompanije i detaljnim projektom V&B Studio Design iz Ulcinja.

Ateka CTC je najveca apoteka u Ulcinju i u svom asortimanu ce imati najveci broj lijekova, dijetetike, medicinskih sredstava, ortopedskih pomagala, najveci broj brendova dermokozmetike, hranu za bebe i puno toga jos.

U apoteci CTC je napravljen poseban kutak Beauty & Health gdje ce se redovno raditi savjetovanja o pravom koriscenju lijekova, koriscenje dermokozmetike, pregledi koze i kose, vitamina i minerala i puno toga jos.

Sa receptom i u apotekama “Pharmalife”

Od prvog oktobra Lijekove na recept na teret fonda mozete podici i u apotekama “Pharmalife”. Nasa ustanova je potpisala ugovor za Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore radi omogucivanja pacijentima redovnim snadbjevanjem lijekovima.

Nasi farmaceuti su prosli obuku za koriscenje informacionog sistema Fonda zdravstva i u potpunosti spremna na implementaciju ovog projekta.

OGLAS ZA POSAO – Strucni saradnik

POTREBAN STRUCNI SARADNIK

“Pharmalife” trazi strucnog saradnika za promociju farmaceutskih preparata.
– Visoka strucna sprema u zdravstvu
– Pozeljno Iskustvo u farmaciji ili slicnim poslovima
– Vozacka dozvola B kategorije
– Dobre organizacione sposobnosti
– Znanje engleskog jezika

CV na adresu office@pharmalife.me

Koenzim Q10

Koenzim Qio(CoQio), kojeg danas nalazimo svugdje, od dijetetskih suplemenata do kozmetičkih preparata, jeste vitaminu slična aktivna supstanca. Po hemijskoj strukturi je 2,3-dimetoksi-, 5-metil, 6-poliizoprenil i 1,4-benzokinonim koji ima izuzetne oskidoredukcijske sposobnosti koji ga čine najjačim antioksidansom. Prvi put izolovan 1957. godine, iz mitohondijal-nog aparata goveđeg srca, doveo je dr Petera Mičela do Nobelove nagrade u otkrivanju same uloge CoQio u ćelijskim generatorima energije, mitohondrijama. Koncentracije CoQio vrlo su različite u određenim sistemima organa, a najviše koncentracije zabilježene su u energetski najaktivnijim organima: srcu, bubrezima i jetri.

Koenzim Qio, odnosno ubikinon, koncentrovan je u mitohondrijima, gdje igra esencijalnu ulogu u stvaranju ATP-a, glavne energetske jedinice organizma. Srce je mišić koji stalno pumpa, pa time i troši energiju, a osobe sa oboljenjem srčanog mišića imaju izrazit deficit ovog vitamina, koji osim kao baza za proizvodnju energije, ima i niz drugih funkcija od kojih se najčešće ističe protivupalno djelovanje. Utiče na gensku ekspresiju u jetri, smanjuje stvaranje slobodnih radikala i ostalih „stresnih” produkata, te na taj način smanjuje upalu u organizmu.

Ukupna količina CoQio u ljudskom tijelu iznosi oko 2 grama. Njegovo prosječno vrijeme razgradnje i eliminacije traje četiri dana. Dnevno se nadoknađuje oko 0,5 g, prije svega endog­enom sintezom, a djelimično i hranom. Nedostatak CoQ io može biti posljedica poremećaja endogene sinteze, nedovoljnog unosa hranom ili prevelike potrošnje od strane organizma. Bitno je naglasiti da se biosinteza CoQio smanjuje sa godinama, pa se zbog toga i ovaj koenzim naziva vitaminom, jer ga je u starijem životnom dobu neophodno unositi, bilo da je to hranom, ili dijetetskim suplementima. Primjera radi, koncentracija u srčanom mišiću smanjuje se nakon 20. godine, sa 110 mg/kg. U 80. godini iznosi 47 mg/kg, što je manje za 60%. Veoma je važno znati da CoQio, koji se kao dodatak ishrani unese u organizam, nema uticaj na nivo CoQio u krvi koji se stvara u organizmu, što znači da ne zaustavlja vlastitu sintezu CoQio nego zapravo dopunjuje taj nivo.

Primjena:

– Jačanje oslabljene snage srčanog mišića a
– Nakon infarkta miokarda i srčane insuficijencije
– Hronični umor, srednje i zrelo životno doba
– Hronične upale, bakterijskog i virusnogporijekla
– Usljed dugotrajne upotrebe statina

Najčešći unos CoQio vrši se hranom, iako istraživanja ukazuju na to je on veoma nizak zbog niskog esencijalnog sadržaja CoQio u namirnicama. Crveno meso i ribe koje migriraju pred­stavljaju njegov najveći izvor, 43-q10a zatim i orašasti plodovi i biljna ulja. Znatno manje je prisutan u mlijeku i mliječnim proizvodima, naročito onim sa niskim procentom masti, zbog lipofilnog karak­tera. Prosječan dnevni unos CoQio hranom iznosi 3-6 mg. Dodajući tome i smanjenu endogenu sintezu koja raste sa godinama, egzogeni unos postaje sve značajniji. Koenzim Qio prirodno je prisutan u organizmu, kao i u hrani, zato ne iznenađuje činjenica da niti pri hroničnoj primjeni niti primjenom u visokim dozama nisu utvrđene značajne nuspojave. Preporučena dnevna doza (RDA) za CoQio nije definisana, budući da je CoQio pretežno endogenog porijekla te postoje značajne interindividualne razlike u dnevnim potrebama. Preporuke u vezi s najvišom dopuštenom dnevnom dozom CoQio kreću se od 50 do 200 mg CoQio.

Preporučuje se:

– Osobama starije životne dobi
– Sportistima
– Dijabetičarima
– Studentima
– Alkoholičarima i pušačima
– Ženama u menopauzi.
– Gojaznim osobama

 mr ph. Mehrixhana Dervishi Llazorja